آستان هنر

 

 
       
 
گروه هنرپژوهي رضوان در گذشته اقدام به انتشار نشريه‌اي به نام «هنرنامه» مي نمود كه پس از چاپ 11 شماره، با هدف ارتقاء كيفي محتوا وایجاد تغييراتي در شكل آن با نام «آستان هنر» به كار خويش ادامه داده است. اين فصلنامه که  به عنوان هنرنامه آستان قدس رضوی، توسط گروه هنر پژوهي رضوان تدوين می یابد، ضمن بررسی هنرهای ایرانی اسلامی همراه با مقالات ارزشمند پژوهشگران برجسته کشور و با نگاهی ویژه به مقوله هنر در آستان قدس رضوی، به بررسي و تعمق در هنرهاي به كار رفته در مجموعه حرم مطهر رضوي پرداخته و گوشه هايي از ابعاد هنري اين گنجينه معنوي را معرفی می نماید.
 
 
 
 
 
  

شماره 22

در این شماره می خوانید :

تحلیلی بر یکی از کهن ترین نقشه های ابنیه حرم مطهر رضوی / وحید توسلی

گنبد حرم مطهر امام رضا علیه السلام / رجبعلی لباف خانیکی

مجموعه آثار محمود فرشچیان در آستان قدس رضوی / امیر رضایی نبرد

قرآن نویسی در سده نخست 1 ، قرآن وقفی علی بن حیدر جلالی /مهدی صحراگرد

و ...

 برای دانلود این شماره اینجا را کلیک کنید

 
  شماره 21


بیست و یکمین شماره فصلنامه آستان هنر ، یادواره شاعر فقیدی است که کلامش زینت بخش درخت تنومند شعر و ادب بوده ، میراث جاودانش مایه مباهات اهل قلم .
آثار مختلف استاد غلامرضا شکوهی در مدح و منقبت خاندان نبوت و تعدد اشعار ایشان با شمولیت مضامین معنوی گواه متقنی بر عهد دعبل وار اوست .
بزرگداشت مقام شامخ این ادیب فقید ادای حقی است به میراث داران گنجینه شعر و ادب .
 

برای دانلود این شماره اینجا را کلیک کنید

  
شماره 20
 
 
در این شماره با مقالات پژوهشی  از محسن عبادی ، رباب فغفوری ، سید هادی میر آقایی ، هدی رضایی ، مهدی حسامی ، سید مهدی سید قطبی و جواد فتاحی به عناوینی چون تاملی بر ویژگی های هنری خط بایسنغری ، کاشی کتیبه های ذرین فام حرم مطهر رضوی ، معرفی و شرح قصیده های نویافته از محمد ولی بیگدلی ، دعای صباح به کتابت ام سلمه قاجار و ... پرداخته شده است .

برای دانلود این شماره اینجا را کلیک کنید

 
 شماره 19
 
 
نوزدهمین شماره آستان هنر  یادواره شعرای فقیدی است که کلامشان زینت بخش درخت تنومند شعر و ادب خراسان بوده و میراث جاودانشان مایه مباهات اهل قلم است ؛ با توجه به تاکید تولیت عظمای آستان قدس رضوی و جایگاه والای پنج یار خراسانی رهبر معظم انقلاب ( اساتید صاحبکار ، بقا ، سهی ، قهرمان و قدسی ) در پیشینه درخشان شعر آیینی این یادواره به رشته تقریر در آمده است .

برای دانلود این شماره اینجا را کلیک کنید

 
 شماره 18
 
 در این شماره با مقالات پژوهشی از وحید توسلی ،کیانوش معتقدی ، مهدی صحراگرد، علیرضا کریمی ، فهمیه فرزانه و جواد مدرسی با عناوین تحلیلی بر مصاحف قرآنی مکتب هرات بر اساس منابع آستان قدس رضوی ، جایگاه تذهیب های قرآنی از دیرباز تا امروز ،‌تذهیب قرآن در آناتولی ...پرداخته شده است .در بخش "در وادی هنر" این شماره طی گفتگویی با مهرزمان فخار منفرد به تجزیه و تحلیل شیوه های آموزشی و نحوه اجرا گل و مرغ  پرداخته شده است .
 
 
 
 شماره 17
 
 شماره هفدهم هنرنامه آستان هنر با مقالاتی چون تطبیق نقوش گیاهی و هندسی در دو مسجد گوهرشاد و هرات ، حمام مهدی قلی بیک در گذر زمان ، تحلیل و بررسی تصاویر نسخه خطی هفت اورنگ جامی و ... به معرفی ابعاد هنری گنجینه هنری آستان قدس رضوی پرداخته است .
 
 
 
 
شماره 16
 
شانزدهمین شماره آستان هنر به واسطه رونمایی از کتاب برگ هایی از قرآن بایسنغری به معرفی و تحلیل قرآن بایسنغری ، بزرگترین مصحف خطی جهان ، پرداخته است .
در این شماره در هشت مقاله با عناوینی چون نگاهی با بازنشر قرآن بایسنغری ، یادداشت هایی درباره مصحف منسوب به بایسنغر میرزا ، مشخصات نسخه شناسی و خصوصیات خط و تذهیب قرآن بایسنغری ، مرمت میراث بایسنغر میرزا و ...برگ های به جا مانده از این گنجینه هنری را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است .
 
  شماره 14 و 15

دو شماره چهاردهم و پانزدهم در یک جلد با 11 عنوان مقاله و در دوبخش مقالات پژوهشی و در وادی هنر چاپ و منتشر شد .
در سرآغاز این شماره فصلنامه آستان هنر شادی غفوریان ،سردبیر نشریه  به  تجلیل از خدمات تولیت فقید آستان قدس رضوی آیت ا.. واعظ طبسی پرداخته و انتصاب حجت الاسلام و المسلمین رئیسی را تبریک گفته است .
در این شماره با مقالاتی مانند بررسی قفل های موجود در موزه آستان قدس رضوی ، بررسی زیبا شناختی و تاریخی نگاره مرد عابد منسوب به دوره صفوی ، قطعه ای نویافته از ضریح مطهر رضوی و .... به معرفی ابعاد هنری این گنجینه معنوی پرداخته شده است.
 
 
شماره 13 
 
سیزدهمین شماره از نشریه آستان هنر با 13 عنوان مقاله به معرفی و بررسی تعدادی از آثار هنری کتابخانه و موزه ملی ملک پرداخته است .
در ابتدای این شماره و در مقاله " ملک ملک " به قلم شادی غفوریان به معرفی حاج حسین ملک واقف میراث نامیرای ملک پرداخته است ؛ میراثی که اکنون ، چهار دهه  پس از درگذشت واقفش به جایگاهی مهم در میان گنجینه های مکتوب در پایتخت رسیده است .
در ادامه این نشریه نیز با مقالاتی از جمله بررسی آرایه های هنری نکاح نامه ها ، تحلیلی بر نسخه خطی خمسه جامی ،‌معرفی قالی های کاشان و ... به معرفی بخش هایی از آثار هنری این گنجینه پرداخته شده است.
 
برای دانلود این شماره اینجا را کلیک کنید
  شماره  12و 11

در این شماره می خوانید
ترکیب بندی در کتیبه های ثلث طوماری صحن عتیق حرم امام رضا (ع) به قلم سمیرا داننده

بررسی معماری و تزئینات مدارس دو در و پریزاد به قلم علیرضا طاهری و اکرم نوری
نگاهی به فرش سروی طاووسی محفوظ در گنجینه فرش آستان قدس رضوی به قلم حسین کمندلو
اسماعیل بیک ، نقاش و هنرمند آستان قدس در دوره افشاریه
و ....
 
 
 
شماره 10
 
این شماره، در بخش مقالات پژوهشی به موضوعات همگامی نقاشی های قهوه خانه ای با ادبیات عامیانه
عصر قاجار، درب طلا نقره و جواهر نشان پایین پای مبارک موجود در آستان قدس رضوی، جلوه ای از هنر کتاب آرایی عهد ایلخانی (مکتب سلطانیه)، نگاره قدمگاه جلوه ای از مضامین رضوی پرداخت است. هم چنین در وادی هنر این شماره به گفتگو با دکتر حمیدرضا قلیچ خانی، دکتر غلامعلی حداد عادل و ... پرداخته است.  

برای دانلود این شماره اینجا کلیک کنید

 
   شماره 9
 
در این شماره آثاری از مهدی سیم‌ریز، حمیدرضا کریمی، حسین کمندلو، رسول سعیدی‌زاده، اعظم نظرکرده، علی اخوان‌مهدوی، بهزاد نعمتی در خصوص هنرهای به کار رفته در حرم مطهر رضوی با موضعاتی همچون درب طلا و نقره پیش روی مبارکه، بررسی سجاده محرابی درختی موزه فرش آستان قدس رضوی، مقرنس کاری در حرم مطهر و... منتشر شده است.علاوه بر گفتگو با اساتیدی همچون آیدین آغداشلو، فردین خلعتبری و پرفسور برنارد اوکین؛ یاد نامه و شبستان نیز از دیگر بخش های این شماره محسوب می شوند.
 
 
برای دانلود این شماره اینجا کلیک کنید

 
 
ویژه نامه ملکوت هشتم
ملکوت هشتم ویژه نامه ایست با موضوع شعر رضوی که همزمان با ایام میلاد حضرت رضا(ع) و دهه کرامت(1393) با موضوع شعر آیینی و با همکاری انجمن ادبی رضوی منتشر شد. در این ویژه‌نامه با اساتید و شعرای برجسته آیینی کشور از جمله محمدجواد غفورزاده شفق، سیدعلی موسوی گرمارودی، محمدعلی مجاهدی، عبدالجبار کاکایی، علیرضا قزوه و... گفتگو شده است. همچنین مقالاتی به قلم ابوالفضل حسن‌آبادی، دکتر رضا اشرف‌زاده، سیدهادی میرآقایی، غلامرضا شکوهی، یوسف بینا و محمدرضا سرسالاری آورده شده است.
یادنامه استاد احمد کمالپور، استاد قاسم سرویها و استاد ذبیح‌الله صاحبکار از دیگر بخش های این ویژه‌نامه است.
همچنین می‌توانید دل‌نوشته‌هایی از مصطفی محدثی خراسانی، محمدمهدی سیار، محمود حبیبی کسبی، رضا اسماعیلی، حمیدرضا شکارسری، خسرو احتشامی و سید محمد جواد شرافت را در این شماره بخواند.
 
 

 

 


  شماره 8
 
این مجلد در دو بخشِ "مقالات پژوهشي" و "در وادي هنر" با آثاري از اعظم نظركرده، مريم حبيبي قايني، حبيب الله آيت اللهي، حسين عابددوست، كيانوش معتقدي، مهدي صحراگرد، سيد حسن حسيني، سعيد تشكري، ابولفضل حسن آبادي، مهدي حسامي، مهدي سيدي و ... منتشر شده است.در اين شماره مطالبي با عناوين "بررسي اسناد كاشي‌كاري حرم و اماكن متبركه رضوي از صفويه تا قاجار"،  "قرآن خطي شماره 106 به خط عبدالقادر حسيني شيرازي در موزه آستان قدس"،  " بررسي مفاهيم سبو و قنديل در محراب زرين فام"،  "مروري بر قرآن نگاري در دربار امپراطوران گورگاني هند و بررسي دو اثر از گنجينه آستان قدس رضوي"، "تاثير سنت وقف در حفظ و توسعه كتاب‌آرايي ايراني با تاملي بر مصاحف كتابخانه آستان قدس"، "درهاي نفيس وقفي حرم مطهر رضوي در دوره قاجار"، "اهميت تاريخ شفاهي در مستندسازي تاريخ هنري اماكن متبركه رضوي" و... به هنرمندان و مخاطبان ارائه مي شود.
از بخش هاي ويژه اين شماره مي توان به گفتگوي تخصصي با سعيد تشكري پيرامون ادبيات ديني با نگاهی به رمان "غريب قريب"  اشاره كرد.
 

 
 
 شماره 7
 
 این مجلد در دو بخشِ "مقالات پژوهشي" و "در وادي هنر" با آثاري از رضا نقدي، فاطمه جهان پور، كاظم خراساني، كيانوش معتقدي، مهدي صحراگرد، ابوالفضل حسن آبادي، مصطفي پيوندي و شادي غفوريان منتشر شده است.
در اين شماره مطالبي با عناوين "بررسي صندوق ها و ضريح هاي رضوي"،  " نقش گل شاه عباسي در آرايه هاي هنري حرم مطهر رضوي"،  " كوفي بنايي و بررسي قابليت هاي فرمي آن در تايپوگرافي امروز"،  " آثار خاندان هاي خوشنويس ايراني در كتابخانه و موزه آستان قدس رضوي از غزنويه تا قاجاريه"، " مروري بر كتابت هاي نستعليق مناجات نامه حضرت امير"، و ... به هنرمندان و مخاطبان ارائه گردیده است.
از بخش هاي ويژه اين شماره مي توان به "گفتگوي تخصصي با دكتر سعيد اسدي پيرامون تاتر ديني" و "گفتگو با حميدرضا برقعي پیرامون شعرسُرایی مذهبی" اشاره كرد.
 
   شماره  6
 
 دراین شماره که ویژه جشنواره سراسری عکس خانه دوست است، آثاری به قلم کیارنگ علایی، دکتر محمد ستاری، محسن بایرام نژاد، احسان قنبری فرد، مهدی فاضل، ابراهیم بهرامی و فرزاد باقرزاده به چاپ رسیده است .
مقالات چاپ شده در این شماره به عناوینی ازقبیل : عکس زیارتی، لحظه قطعی، حلقه مفقوده/ اهمیت نگاه عکاسانه در عکس های زیارتی/ ایده پردازی در عکس های زیارتی/ گفتگو با سید عباس میرهاشمی/ پای صحبت های اسعد نقشبندی و همچنین اخبار جشنواره/ گزارش نمایشگاه و... می پردازد.
 
برای دانلود این شماره اینجا کلیک کنید

   
شماره  4 و 5
 
این مجلد در سه بخشِ "مقالات پژوهشي"، "در وادي هنر" و "گفتگو"، با آثاري از بهزاد نعمتي، زهرا جهان پور، غلامرضا آذري خاكستر، آرش قراگزلو، مصطفي پيوندي، هوشنگ جاويد، حامد امان پور، کیانوش معتقدی، حامد همت پور،  و ... مطالب خود را با عناوینی از جمله  گونه شناسی ساختاری-محتوایی هنر نوشتاری در فضای حرم امام رضا(علیه السلام)، صلوات خوانی، هنرحجاری در حرم مطهر رضوی، بررسی ویژگی های تزیینی قرآن های مترجم خطی موجود در موزه قرآن آستان قدس رضوی و...  هنرمندان و مخاطبان ارائه مي كند.
از بخش هاي ويژه اين شماره مي توان به "پرونده عكاسي" و "گفتگوي تخصصي با استاد عبدالله قوچاني (كتيبه خوان)" اشاره كرد.
 

   
شماره  2 و 3
 
دراین مجلد از نشریه آستان هنر که شامل شماره های دوم وسوم این فصلنامه می باشد آثاری از رجبعلی لباف ، حسین کمندلو ،بهزاد نعمتی ،مریم حسینی ،مریم قندهاریون ،فهیمه عباسی،سمانه مردان نیک، نرگس سیبویه کیانوش معتقدی وهادی خورشیدی به چاپ رسیده است .
 مقالات چاپ شده در این شماره به عناوینی ازقبیل : طلا کاری گنبد حرم مطهر امام رضا (علیه السلام)، بررسی نقش مایه قندیل در فرش های ایرانی از عصرصفویه تا دوران قاجار، شکوه کاشی زرین فام در محراب های حرم مطهر رضوی و... می پردازد.
 

  شماره  1
 
در این شماره  مقالاتی درباره «قالی‌های افشان» از حسین کمندلو، «پژوهشی درباره کتیبه آیه ‌الکرسی علیرضا عباسی» به قلم بهزاد نعمتی و «هنر اسلامی» با ترجمه رضا مهدوی وکوروش مقصودی، «تاملی بر تذهیب مصحف در خاندان"وراق غزنوی"» از کیانوش معتقدی به چشم می خورد.
همچنین در بخش پرونده پژوهش هنر، نيز نوشتاری از دکتر محسن طبسی با عنوان از آفرینش هنر تا پژوهش هنر درج شده است. مقالاتی با عنوان «هنوز در بند پژوهش‌های هنری فرنگستانی هستیم»، «نگاهی به دشواری‌های پژوهش در هنر اسلامی» از دیگر نوشتارهای این بخش است.
 در بخش وادی هنر این نشریه نیز، گزارش‌هایی با موضوع گفتگو با نگارندگان دایره المعارف آستان قدس رضوی، تاریخ نگاری یک دهه تئا‌تر رضوی در مشهد و جستاری در آیین مناجات‌خوانی حرم مطهر رضوی وجود دارد.
 
برای دانلود این شماره اینجا کلیک کنید  

 
 
 پیش شماره
 
دراين پيش شماره مي توانيد مطالبي همچون  هنر در خدمت قرآن، موضوع ديني يا موضع ديني، در بوستان شعر رضوي، فقر تئوري در ادبيات واقعيت گراي اسلامي، وقتي نقش ها هدايت كننده مي شوند، و... را به قلم سعید تشکری، کیارنگ علایی، محمد کاظم کاظمی، محمد مهدی صحراگرد، حسین رزاقی و...  بخوانيد.
 
برای دانلود این شماره اینجا کلیک کنید