رونمایی از قرآن منتسب به بایسنقر میرزا در اختتامیه دوسالانه تذهیب‌های قرآنی

 رونمایی از قرآن منتسب به بایسنقر میرزا در اختتامیه دوسالانه تذهیب‌های قرآنی

مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با بیان اینکه در مراسم اختتامیه چهارمین دوسالانه تذهیب‌های قرآنی از قرآن منتسب به بایسنقر میرزا رونمایی خواهد شد، گفت: این قرآن‌ نفیس دومین جلد از مجموعه آثار شاهکارهای هنری آستان قدس رضوی محسوب می‌شود.
به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، علی ثابت‌نیا، مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و دبیر چهارمین دوسالانه تذهیب‌های قرآن در نشست خبری چهارمین دو سالانه تذهیب‌های قرآنی که صبح امروز، نهم مهرماه در مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی برگزار شد، با بیان اینکه حدود شش سال پیش به همت این مؤسسه در قالب برگزاری جشنواره دو سالانه تذهیب‌های قرآنی از هنرهای موجود در حرم رضوی حمایت شده است، ابراز کرد: این اقدام گامی در جهت ترویج و تکمیل هنرهای سنتی موجود در حرم مطهر رضوی به شمار می‌رود.
وی با اشاره به اینکه به این نتیجه رسیدیم که تذهیب به عنوان هنری که هم خلق و هم درک آن وقت بسیاری نیاز دارد، در جامعه‌ رو به توسعه امروز مهجور مانده و از ساختارهای سنتی دور شده است، اظهار کرد: هنرهای موجود در گنجینه آستان قدس رضوی به ویژه قرآن‌های خلق شده قدمتی هزار ساله دارند که یکی از بی‌نظیرترین مجموعه‌های دنیا هستند و در کنار آثار زیبای خوشنویسان، تذهیب نیز به کمک این هنر آمده است.
دبیر چهارمین دوسالانه تذهیب‌های قرآن با اشاره به برگزاری منظم سه دوره از جشنواره دو سالانه تذهیب های قرآنی گفت: هدف این جشنواره و مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی رسیدن به کیفیت قابل توجه در سطح کشور آن هم در هنری که در حال فراموشی است.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی ابراز کرد: از جمله دیگر اهداف این دوسالانه تمرکز زدایی فعالیت‌هایی هنری از تهران بوده است تا مشهد به عنوان یکی از شهرهایی که به پرورش هنرمندان زیادی پرداخته است،  بتواند به جایگاه قطب هنری خود برسد.
 
چاپ کتاب آثار رسیده به دبیرخانه دو سالانه تذهیب‌های قرآنی
وی با بیان اینکه آثار رسیده به دبیرخانه این دو سالانه در دوره‌های گذشته در قالب کتابی به چاپ رسیده است، اضافه کرد: متأسفانه آثاری که در این هنر تولید می‌شود، بیشتر در جشنواره‌های خارجی و در کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه شده و در مجموعه‌هایی با نام آن کشورها نگهداری و به ثبت می‌رسد.
دبیر چهارمین دوسالانه تذهیب های قرآنی افزود: اگر به روند آماری جشنواره دو سالانه تذهیب‌های قرآنی توجه کنیم، سیر صعودی کیفیت آثار در دو سالانه چهارم به شکل مشخصی نسبت به دوره های گذشته افزایش داشته است.
ثابت‌نیا عنوان کرد: هنر یک هنرمند برای دیده شدن است؛ لذا در این دو سالانه سعی شده است تا استانداردهای لازم جهت برگزاری یک جشنواره مناسب لحاظ شود که از آن جمله می‌توان به اعلام فراخوان جشنواره یک سال قبل از مراسم افتتاحیه اشاره کرد.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی ادامه داد: تهیه، تدوین و چاپ با کیفیت از آثار دوره‌های گذشته برای شرکت‌کنندگان در قالب کتابچه برای نخستین بار و انتخاب داورانی از سراسر کشور از دیگر اقدامات صورت گرفته در راستای افزایش کیفیت جشنواره بوده است.
وی با بیان اینکه بررسی آثار چهارمین دو سالانه تذهیب‌های قرآنی نشان می‌دهد که مشهد یکی از قطب‌های برجسته تذهیب کشور شده است، اظهار کرد: بعد از یک سال تلاش توسط مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و امکاناتی که دیگر مجموعه‌های آستان قدس و همچنین موزه و گنجینه ملک در اختیار ما قرار دادند، در قالب کارگاه‌های مختلف تکنیک‌های در حال فراموشی تذهیب و کارگاه مثنی‌سازی و احیای آموزش داده می‌شود.
 
تأسیس پایگاه‌هایی برای آموزش تذهیب به هنرمندان علاقه‌مند در ایران و خارج کشور
ثابت‌نیا با بیان اینکه در این دوره از مسابقات، بانوان هنرمند بیشترین تعداد شرکت‌کننده را داشته اند و رشد قابل توجه‌ای در کیفیت و کمیت آثار تذهیب هنرمندان مشهدی دیده می‌شود، ابراز کرد: هدف ما این است که طی سال‌های آینده در سراسر کشور و بلکه دنیا پایگاه‌هایی را برای علاقه‌مندان به این رشته تأسیس کنیم و هنرمندان را شبانه‌روزی برای استفاده از کارگاه‌های تخصصی و احیاء این هنر تحت تعلیم قرار دهیم.
وی اختتامیه چهارمین دو سالانه تذهیب‌های قرآنی، 24 مهرماه همزمان با دو برنامه اصلی در مشهد برگزار می‌شود، افزود: تقدیر از هنرمندان برگزیده، بزرگداشت دو نفر از هنرمندان پیشکسوت این رشته و رونمایی از دو اثر گران‌بها از برنامه‌های این مراسم است.
ثابت‌نیا با بیان اینکه اولین اثری که رونمایی می شود از مجموعه آثار شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی است، ادامه داد: این مجموعه شامل دومین جلد از مجموعه‌های قرآن‌های نفیس مربوط به قرن دوم تا چهاردهم هجری قمری می‌شود که در برنامه اختتامیه معرفی و به نمایش گذاشته خواهد شد.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی ادامه داد: قرآن منتسب به بایسنقر میرزا در طول تاریخ دچار حوادث متعددی شده به گونه‌ای که صفحاتی از آن گم شده است و در حال حاضر 54 برگ از این قرآن در اختیار گنجینه و موزه آستان قدس رضوی قرار دارد که در مراسم اختتامیه یک صفحه از این قرآن با برگی بسیار نفیس، در قالب پوستر اهدا می‌شود.
 
رونمایی از کتاب منتخب صندوق پوش‌های مضجع شریف رضوی در هنر تذهیب
وی ادامه داد: همچنین در این مراسم، از کتاب منتخب صندوق‌ پوش‌هایی که متعلق به مضجع شریف امام رضا(ع) تا دوره قاجار بوده است و در هنر تذهیب شاخص هستند، نیز رونمایی خواهد شد.
دبیر چهارمین دوسالانه تذهیب‌های قرآنی ابراز کرد: در سال نخست برگزاری این دو سالانه بخش هنری شهرداری مشهد و در سال دوم نیز مرکز توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی مشارکت داشتند اما در دوره سوم و چهارم، مؤسسه آفرینش‌های هنری به شکل مستقل در برگزاری این دوسالانه فعالیت می‌کند.
 
برگزاری سومین دو سالانه تصویرگری نیایش در پایان سال جاری
ثابت‌نیا گفت: امسال علاوه بر این جشنواره، دو جشنواره در قالب دو سالانه و سالانه نیز برگزار خواهد شد که سومین دوسالانه تصویرگری نیایش با همکاری انجمن تصویرگری ایران و جشنواره عکس خانه دوست به عنوان اتفاقات مهم این حوزه در انتهای سال جاری خواهند بود.
وی با بیان اینکه هنوز موفق به جذب حداکثری مشارکت همه هنرمندان در این رشته هنری اصیل نشده‌ایم، ادامه داد: حضور در این دو سالانه شرایط وی‍ژه‌ای از جمله بازنگری و ریشه‌دار بودن آثار ارسال شده، نیاز دارد، زیرا هنرمند امروز اگر ریشه در سنت‌های دیروز نداشته باشد، از هویت دور خواهد بود و از آنجا که هنر تذهیب قدمت 1200 ساله دارد، وجود این شرایط سبب شده است تا کیفیت آثار ارسال شده به جشنواره هر سال افزایش ‌یابد.
ثابت‌نیا با بیان اینکه از چند سال پیش قرار بود در بخش بین‌الملل این دو سالانه نیز فعالیت‌هایی صورت گیرد، ادامه داد: از آن جهت که ایران مرکز ثقل تذهیب در دنیا است، غیر از کشور ترکیه که حرکت‌هایی در این زمینه داشته است دیگر کشورها به شدت در این رشته ضعیف هستند، البته در امارات نیز مسابقاتی با محوریت تذهیب برگزار می‌شود.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی گفت: موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی سعی می کند با آموزش هنرمندان در کنار برگزاری جشنواره بتواند زمینه عرضه این هنر ایرانی ـ اسلامی را به کشورهای دیگر فراهم کند تا گامی بلند برای تحقق عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام مشهد در سال 2017 محقق شود که این امر نیازمند تلاش و اطلاع‌رسانی همه رسانه‌های استان در بحث فعالیت‌های فرهنگی و هنری است.

تاريخ: ۱۳۹۳/۷/۱۰