هم‌زمان با بزرگداشت چهلمین روز زنده‌یاد استاد باقر زاده در مشهد صورت گرفت؛ تجلیل از 5 یار خراسانی رهبر انقلاب در حوزه شعر و ادب

 هم‌زمان با بزرگداشت چهلمین روز زنده‌یاد استاد باقر زاده در مشهد صورت گرفت؛ تجلیل از 5 یار خراسانی رهبر انقلاب در حوزه شعر و ادب

شب گذشته و با حضور توليت آستان قدس رضوى، و جمعی از مسئولان فرهنگی کشوری و استانی و فعالان حوزه شعر و ادب، بزرگداشت 5 تن از ياران خراسانى رهبر انقلاب در حوزه شعر برگزار شد.
 
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ، در ابتدای این مراسم علی ثابت نیا مدیر عامل موسسه آفرینشهای هنری آُستان قدس رضوی ضمن خیر مقدم به حاضرین  گفت:  چهلمين روز درگذشت استاد على باقرزاده بهانه ای شد برای برگزاری بزرگداشتی برای ایشان و 4 یار دیگر مقام معظم رهبری در شعر شد .
 در سالن همایش‌های آستان قدس رضویبرگزار شد، علیرضا قزوه شاعر سرشناس کشورمان بر سابقه درخشان شعر فارسی در خراسان تأکید و این بخش از کشور را مهد شعر دینی خواند.
علیرضا قزوه شاعر سرشناس کشورمان ضمن تاکید بر سابقه درخشان شعر فارسی در خراسانی این بخش از کشور را مهد شعر دینی خواند و گفت: شعر انقلاب اسلامی مدیون چهره‌هایی است، که پیش از انقلاب اسلامی شعر انقلابی می‌گفتند و سهم خراسان رضوی در این عرصه بسیار بالاست.
وی افزود: خراسان مهد شعر دینی بوده است. نمایندگان شعر نو در خراسان سهم ویژه‌ای دارند. انجمن‌های ادبی و چهره‌های دانشگاهی بازهم در شعر خراسان سهم جداگانه‌ای دارند. انجمن‌های ادبی که مقام معظم رهبری هم در آنان شرکت می‌کردند.
وی تصریح کرد: قله‌های شعر بزرگ خراسان کار خودشان را کردند و امروز یاد پنج چهره درخشان را گرامی می‌داریم. این پنج نفر از نزدیکان رهبری هستند که برای همه آن‌ها پیام داده‌اند. اما آن‌ها هیچ‌گاه از این دوستی استفاده نکردند.
این استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در شرایطی که انجمن‌های ادبی بودجه‌های 200 الی 300 میلیون تومانی می‌گیرند، آنان با پول‌توجیبی حلال خود انجمن ادبی به راه انداختند و همه طبع والایی داشتند. باید به این جمع استاد سبزواری، استاد سروی‌ها و شهید احمد زارعی را نیز اضافه کنیم.
قزوه در بخش دیگری از سخنانش از همایش یادهای زلال خبر داد و گفت: نیمه اول اسفندماه جاری با حضور خانواده‌های 60 نفر از شاعران انقلاب اسلامی همایش یادهای زلال در مشهد برگزار می‌شود که یاد و خاطره آنان را گرامی می‌داریم.
 
استاد اكبرزاده ديگر سخنران برنامه بود كه يك رباعى خواند و به اختصار گفت: راجع به اين عزيزان چه بگويم كه همه انسان هاى بزرگى بودند.
محمد غفورزاده(شفق) ديگر شاعر برنامه  بود كه دقايقى براى حاضران شعرخوانى كرد تا نوبت به مصطفى محدثى رسيد كه شعر بخواند و او به اختصار بگويد به عنوان حلقه واسط بين اين بزرگان و همسالانم هستم و اينان آيينه داران شكوه شعر خراسان در قرن اخير بودند و به دليل لطف به جوانترها بارها شاهد حضور ايشان در جلسه شعر حوزه هنرى  بودم و حاصل اين شد كه آن جوان ها به جز توانا بودن در شعر از نظر شخصيت هم انسان هاى اخلاق مدارى شدند.
مرتضى اسفندقه شاعر بعدى بود و گفت: اين سعادت را داشته ام كه قبل از مرگ، شعر را در آينه شاعرانى ببينم كه شعرشان سرشار از روحانيت بود، حيثيت معلمى خودم را مديون محبت اين اساتيد هستم.
سخنرانى حجت الاسلام والمسلمين تقوى رئيس شوراى سياست گذارى ائمه جمعه كشور درباره ادبيات آيينى بخش ديگرى از برنامه بود. وى گفت: هر قطعه اين استان، فرهنگ بزرگى در حكمت، فلسفه، موسيقى و... دارد.
وى افزود: در فرهنگ اسلامى شعر در دين و آيين ما جايگاه ويژه اى دارد و بزرگان دين، خاصه اهل بيت(ع) همواره به شاعران نگاه ويژه اى داشتند.
غلامرضا شكوهى،اميربرزگر خراسانى، محمد نیک و اکرامی از دیگر شاعرانی بودند که درباره ياران سفر كرده به قرائت اشعار خود پرداختند.
در پایان از کتب یاران خراسانی رونمایی و از خانواده مرحومان شاعران خراسانی باقر زاده، قدسی، کمال، صاحبکارو قهرمان با حضور حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین سید ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی تجلیل شد.
***
 درباره این 5 یار شاعر، صمیمی و باصفای رهبر معظم انقلاب گفتنی است، زنده‌یاد استاد غلامرضا قدسی اولین شاعر از این حلقه پنج‌نفری بود که در 21 آذر 1368 یاران خود را تنها گذاشت. او ادبیات عرب، فقه، اصول، منطق و فلسفه را از محضر فضلای بزرگ خراسان ازجمله ادیب نیشابوری (ادیب دوم) و ملاهاشم قزوینی فراگرفته بود و سپس در دانشکدهٔ معقول و منقول (دانشکدهٔ الهیات) تحصیل کرد و شاعری مبارز بود.
در پیام تسلیت رهبر انقلاب که در پی درگذشت شاعر خراسانی استاد غلامرضا قدسی، صادر شد می‌خوانیم: «این چهرهٔ منور ادبیات معاصر ایران ازجملهٔ شخصیت‌های نادری بود که در دوران اختناق ستم‌شاهی حربهٔ شعر و ادب را درراه تحقق انقلاب مقدس اسلامی با چیره‌دستی بکار برد و سال‌ها رنج مبارزه‌ای دشوار و تلاشی پیگیر را بر خود هموار کرد.»
 
 استاد احمد کمال پور (مشهور به کمال) میراث‌دار قصیده‌پردازانی همچون؛ حکیم ناصرخسرو و مسعود سعد بود و همان‌طور که خودش هم دریکی از قصایدش گفته است به خراسان افتخار می‌کرد. وی در واپسین روزهای شهریور ۷۹ روی در نقاب خاک کشید.
رهبر معظم انقلاب در پیام تسلیتی که از استاد کمال با عنوان «شاعر آزادهٔ خراسان، دوست همدل دیرین» یادکرده‌اند، درباره او چنین نوشته‌اند: «مرحوم احمد کمال سخن‌سرائی بزرگ و ارجمند بود که هم خلعت فاخر قصیدهٔ خراسانی، به شخصیت انسانی او جلال و جمال بخشیده بود و هم خصال والای او مایهٔ آبرو و زینت شعر فارسی گشته بود، او مردی پاک‌سیرت، پارسا و پرهیزگار، آزاده و بلندنظر بود. او گوهر و شعر و هنر را به بازار سوداگری‌های مادی نبرد و قدر آن را نشکست. او زبان گویای خود را در خدمت بزرگداشت ارزش‌های معنوی و دینی - و نه اهانت به آن - به کار گرفت. او دلی مؤمن، روحی بردبار و مهربان، تنی متواضع و خاکسار، و اندیشه‌ای پاک و تابناک داشت. او پهلوانی فروتن و شاعری حق‌گو و هنرمندی دین‌دار بود. باشرافت و پاک‌دامنی زندگی کرد و با سربلندی و نیکنامی به دیدار حق شتافت.»
 
مرحوم استاد ذبیح‌الله صاحب‌کار که سال‌ها سرپرستی «انجمن ادبی ارشاد» را بر عهده داشت ازجمله شاعران شاعرپرور خراسانی بود که آثاری همچون؛ شفق خونین، سیری در تاریخ مرثیه عاشورایی، تصحیح دیوان حزین لاهیجی و عرفات العاشقین را به یادگار گذاشت. استاد صاحب‌کار پس از عمری تلاش و فعالیت پیگیر در عرصه فرهنگ و ادب سرانجام در 18 اسفندماه 1381 شمسی براثر سکتهٔ مغزی و قلبی، وفات یافت.
مقام معظم رهبری پیام تسلیت درگذشت استاد صاحب‌کار را خطاب به محمد قهرمان و علی باقرزاده به این شرح فرستادند: «دوستان عزیز و غمگسار جناب آقای محمد قهرمان و جناب آقای علی باقرزاده (بقا)؛
درگذشت عزیز دیرین‌مان آقای شیخ ذبیح‌الله صاحب‌کار، این‌جانب را در اندوه و تأسفی عمیق فروبرد. این عندلیب شیرین‌کار خراسان، با رفتن خود دوستان و دل‌بستگان را به غمی بی‌تسلا دچار ساخت و شعر و ادب خراسان، و همه کشور را از غزل‌سرایی نادره‌گوی و هنرمندی برجسته و کم‌ادعا، و دوستان و یاران خود را از رفیقی شفیق و دردآشنا، محروم ساخت...»
 
استاد محمد قهرمان (درگذشته 28 اردیبهشت 92) آخرین قله از سلسله شاعران سبک هندی بود. شاعری که علاوه بر شعر در حوزه تحقیقات ادبی هم دستی توانمند داشت و از او آثار بسیاری به جای مانده است ازجمله تصحیح دیوان صائب تبریزی. انجمن شعر او که نیم‌قرن حیات داشت، مجمع ادب خراسان بود و به تعبیر دکتر شفیعی کدکنی، دانشکده واقعی ادبیات مشهد.
رهبر معظم انقلاب در پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت محمد قهرمان چنین فرمودند: «خاموش شدن این چشمه فیاض شعر فاخر و غزل پر نکته و آراسته، هر آشنای شعر و ادب معاصر را دچار تأسف و اندوه می‌سازد و آشنایان شعر ممتاز او و خود آن شخصیت متین و باوفا و آن ذهن مواج و ژرف‌بین و مضمون‌یاب را بسی بیشتر. قهرمان بی‌شک یکی از چهره‌های ماندگار و برجسته شعر و ادب فارسی و غزل او یادآور شاعران بزرگ سبک هندی است.»
 
 و سرانجام، استاد علی باقرزاده (متخلص به بقا)، آخرین شاعر از این حلقه صاحب‌نام و یاران خراسانی مقام معظم رهبری بود که در قطعه سرایی در روزگار ما سرآمد بود. باقرزاده علاوه بر شاعری، مردی خیر بود که باقیات‌الصالحات او در خدمت آموزش و دانایی قرارگرفته است.
در پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت استاد علی باقرزاده چنین آمده است: «ایشان شاعری شیرین‌سخن و انسانی نیک‌اندیش و رفیقی باصفا بود، با طبعی روان و شعری متضمن نکات اخلاقی و اجتماعی و مجالستی دل‌نشین و رفتاری بزرگوارانه و سرشار از ادب و صمیمیّت، قطعاتی از شعر او در شمار آثار برجستهٔ شعر معاصر است که نام او را در دفتر شعر کشور ماندگار خواهد کرد.»
تاريخ: ۱۳۹۵/۱۰/۳۰